Skimmelsvamp

Har du mistanke om skimmelsvamp i din bolig, er det en god ide med en undersøgelse, som beskriver årsag og omfang samt giver dig et udbedringsforslag.

Rask Boligrådgivning udfører sådanne rapporter.

Der findes forskellige måder at undersøge boliger for skimmelsvampe

  1. DNA-prøven giver et overbliksbillede af om der findes skimmelsvampe i din bolig, men ikke hvor de findes. Den nye DNA-prøve kan give en ide om hvilket område/bygningsdel der er angrebet.
  2. Mycometer-prøven udtages hvor skimmelsvampen er synlig, eller hvor mistanken om aktiv vækst er.Denne prøve viser antallet af sporer.
  3. Aftryksplader giver et billede af hvilken type skimmelsvamp der er tale om.​

Hvor i din bolig finder du typisk skimmelsvampe?

I fugtige og dårligt isolerede boliger kan skimmelsvampene vokse på vægge og lofter eller bag ved møbler, f.eks. bag skabe og reoler, der står op ad en kold ydervæg. Skimmelsvampene kan også sidde skjult bag tapet eller inde i væggen bag spånplader og lignende beklædninger.

Også i nye boliger kan der være skimmelsvamp.

I ældre boliger kan der være skimmelsvampe på grund af fugt fra en gammel vandskade. Det kan f.eks. være et utæt tag eller vandrør. Kolde, dårligt isolerede huse kan også være fugtige, uden at der er en egentlig vandskade. Fugten i luften er nemlig tilbøjelig til at sætte sig på de kolde vægge som kondens.

I helt nye boliger kan fugten stamme fra byggeriet. Hvis byggematerialerne har været våde, da de blev bygget ind i konstruktionerne, kan fugten have svært ved at slippe ud senere. Det kan give skimmelsvampe – selv i et nybygget, velisoleret hus.

Kældre

Kældre kan være fugtige, fordi vand trænger ind udefra, f.eks. gennem utætte vægge eller gulve. Det kan medføre skimmelsvampe på overflader i kælderen.

Sådan fjerner du skimmelsvamp

Når du har fjernet årsagen til fugten, kan du gå til angreb på selve skimmelsvampevæksten.

Mindre angreb af skimmelsvamp på vaskbare overflader kan fjernes ved at vaske med Hysan, Protox eller et klorholdigt rengøringsmiddel. Den metode kan du bruge på bl.a. malede vægge, fliser/klinker, murværk, plast malet .

Angrebne materialer, der ikke kan vaskes, må kasseres. Det gælder f.eks. tapet, bløde vægplader, isoleringsmaterialer, gipsplader samt puds, der skal bankes af.

Det kan være vanskeligt at fjerne skimmelsvampeangreb inde i bygningens konstruktioner, f.eks. inde i væggene bag spånplader og lign. Men det er vigtigt, at skimmelsvampene bliver fjernet helt, da der ellers er risiko for, at svampene breder sig igen.

Hvis du har store områder, der er angrebet med skimmelsvampe, bør du overlade opgaven til professionelle. Firmaer, der har specialiseret sig i at renovere bygninger med skimmelsvamp, bruger f.eks. dampafrensning, afrensning med is eller anden mekanisk afrensning af overflader.

Hvordan undgår du skimmelsvamp?

Sørg for, at huset er så tørt, at skimmelsvamp ikke kan vokse der. Skimmelsvamp kan vokse i boligen, hvis materiale fugtigheden er over 17 procent. Du kan måle fugt i materialerne med en fugtmåler.​

Kontakt os i dag for at høre mere om vores professionelle boligrådgivning

Få værdiforøgende råd og vejledning med en husgennemgang hos Rask Boligrådgivning. For at høre mere om vores ydelser, pris osv, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi sidder klar på telefon 20 83 40 60, ellers kan du sende os en mail til at@raskboligraadgivning.dk, så vender vi tilbage hurtigst muligt. Vi glæder os til at høre fra dig!

Lidt om os

Rask Boligrådgivning drives af Annette Rask. Mange års erfaring som bygningssagkyndig danner base for virksomheden, der drives under begreber som åbenhed og ærlighed.

Læs mere her

Kontakt os

​RASK BOLIGRÅDGIVNING ApS

Porsborgvej 91, 9530 Støvring

Telefon: 20 83 40 60

E-mail: at@raskboligraadgivning.dk

Få et gratis tilbud​

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt